Aile (Boşanma) HukukuGenel Hukuki Bilgiler

Apostil Nedir?

Apostil Nedir?

Apostil kısaca bir ülkede yetkili makamlarca düzenlenen bir belgenin başka bir ülkede herhangi bir onay ya da tasdike gerek kalmaksızın geçerli sayılmasına olanak sağlayan prosedüre tabi işlemler bütünüdür.

Gerçekten de 5 ekim 1961 yılında (aralarında Türkiye’nin de bulunduğu) taraf ülkelerce imzalanan ve Lahey Devletler özel Hukuk Konferansı’nda kabul edilen Yabancı resmi Belgelerin Tasdiki Mecburiyetinin Kaldırılması Sözleşmesi uyarınca apostil denilen işlemi içerir belge taraf ülkelerce herhangi bir onaya ya da tasdike gerek kalmaksızın geçerli sayılmaktadır.

Örneğin Türkiye’de verilen boşanma kararının Rusya’ya gönderilmesi halinde Rus makamlarca Boşanma Kararı’nda Apostil şerhinin bulunup bulunmadığı incelenecek bulunması halinde herhangi bir tasdike gerek duyulmayacaktır.

Özellikle Tanıma ve Tenfiz davalarında işleme ya da davaya konu belgenin Apostil şartının gerçekleşip gerçekleşmediği, apostil şerhinin usulüne uygun olarak verilip verilmediği hususları büyük önem arzetmektedir. Usulüne uygun apostil şerhinin bulunmaması halinde tanıma ve tenfiz işlemleri gerçekleşmeyecektir.

Boşanma Kararı İçin Apostil Şerhi Nereden Alınır? Nasıl Alınır?

Boşanma Kararlarının Apostil İşlemleri Nasıl Yapılır?

Türkiye’deki mahkemelerce verilen bir boşanma kararının Apostil İşlemleri yapılmadan önce bilinmesi gereken bazı hususlar vardır.

Mahkemece gerekçeli karar verilmesi üzerine tarafların kanun yollarına müracaat hakları vardır. Bu yollar İstinaf ve Temyiz Kanun yoludur.

Taraflar bu kanun yollarına başvurmazlar ise yahut başvurmalarına rağmen kararın onanması halinde mahkeme kararı kesinleşecektir.

İşte Apostil işlemleri ancak mahkemece verilen ve kesinleşen kararlara uygulanabilir. Dolayısıyla mahkemece verilen kararın kesinleştirilmesi ve kesinleşme şerhi verilmesi gerekmektedir.

Kesinleşme şerhi, mahkemece verilen kararın hangi tarihte ve ne şekilde kesinleştiği hususunda açıklamalar içeren bir kayıttır. Bazı kararların altına bazen de ayrı bir sayfa olarak kesinleştirme şerhi şeklinde bir kayıt olarak düzenlenmektedir.

Apostil işlemi için yapmanız gereken husus, gerekçeli boşanma kararını, kesinleşme şerhini onaylı bir şekilde alarak kararı veren mahkemeye apostil şerhi istediğinize ilişkin bir dilekçe sunmanız halinde ilgili birim tarafından apostil şerhi verilecek ve size teslim edilecektir.

Apostil İşlemi Ne Kadar Sürüyor?

Süre hususu boşanma kararını veren mahkemenin bulunduğu yerdeki iş yoğunluğu ile ilgilidir. Bazı yerlerde hafta bir ya da iki gün Apostil kayıtlarının düzenlendiğine şahit olmaktayız.

İş yoğunluğu daha az olan adliyelerde bu işlemler bir gün içerisinde hatta saatler ile ifade edilen zaman süreci içerisinde yapılabilmektedir.

Boşanma Kararına Apostil İşlemi Yapmak İçin Ne yapılmalıdır?

Boşanma kararını veren mahkemeye bir dilekçe yazmalısınız.  Bu dilekçenizde boşanma kararının esas ve karar numarası belirtilmek suretiyle, boşanma kararının kesinleştiğini söz konusu kararı Yurtdışındaki işlemlerinizde kullanacağınızı bu nedenle Apostil Şerhinin verilmiş bir örneğinin tarafınıza verilmesini talep etmelisiniz.

Boşanma Avukatı Apostil İşlemlerini Gerçekleştirebilir Mi?

Evet. Apostil işlemlerini boşanma avukatınız gerçekleştirebilir. Tüm bu işlemleri sizin adınıza Boşanma Avukatınız takip ederek Apostil Şerhi verilmiş bir boşanma kararını size teslim edebilir.

Yurtdışında Bulunan Kişiler Türkiye’den Apostil Şerhli Boşanma Kararını Nasıl İsteyebilir?

Apostil işlemi sadece kararın taraflarından bir tanesi ya da temsilsici (avukatı) aracılığıyla istenebilir.  Bu yöndeki talebin ya taraflardan bir tanesinin ya da avukatın yapmış olması gerekir.

Dolayısıyla eğer boşanma davanızı, bir boşanma avukatınız takip etti ise boşanma avukatınızdan talep etmeniz halinde size gönderecektir.

Boşanma davanızda avukatınız bulunmuyor ise ya da boşanma avukatınız ile aranızdaki vekalet ilişkisini sonlandırdıysanız, bir boşanma avukatına vekaletname göndermek suretiyle boşanma kararının apostil ekli örneğini isteyebilirsiniz.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. İyi günler
    Vize müracaatı yapıyordum ancak eşim yurt dışında. Adliyeden eşim olmadan onun kesinleşme şerhi apostili yapabilir miyim acaba

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu